Homepage
Trainers
Wat is Taekwondo
Info jeugdgroep
Info ouderengroep
Examen
Nieuwe regels taeguk
Taegeuk/Traptechn.
Band strikken
Vakantie/overige
Examens/wedstrijden
Wedstrijden
Adres + route
Contact
AVG

 Examen

 

Binnen Taekwondo is het gebruikelijk (zo niet standaard) dat er een examen afgelegd dient te worden voor een hogere graduatie. De examens vinden plaats op de eigen vereniging (t/m rode band met zwarte slip 1ste Kup). Vanaf zwarte band worden de examens afgelegd bij de Taekwondo Bond Nederland.

 
De exameneisen voor de kupgraden (gekleurde banden) bestaat uit de onderdelen: stapssparring, taugeuk, zelfverdediging, vrij sparring en breektechnieken. 
 
 
Bandkleuren
Het graduatiesysteem in taekwon-do volgt 10 kup graden en 9 dangraden. De kupgraden corresponderen met een bijbehorende kleur. De zwarte band wordt behaald bij 1e dan en daarna kan men doorgaan tot de 9e dan. 9 omdat dat het hoogste enkele getal is. 

10de/9de kup: 
De witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van taekwon-do. Wit betekend onschuld, puurheid en verlichting. 

8ste kup
8ste/7de kup: 
Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien. 

6de kup
6de/5de kup: 
De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwon-do eigen te maken. 

4de kup
4de/3de kup: 
Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoka. 

2de kup
2de/1ste kup: 
Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige aggressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwon-do komt nu pas kijken om de hoek. 

1ste dan
1ste-9de dan:
 
De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis. 

 

T.C.W. wordt gesponsord door van Wijlen | www.wijlen.nl