Examen

Examen

Binnen Taekwondo is het gebruikelijk (zo niet standaard) dat er een examen afgelegd dient te worden voor een hogere graduatie. De examens vinden plaats op de eigen vereniging (t/m rode band met zwarte slip 1ste Kup). Vanaf zwarte band worden de examens afgelegd bij de Taekwondo Bond Nederland.

Banden

10de/9de

De witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van taekwon-do. Wit betekend onschuld, puurheid en verlichting. 

8ste/7de

Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om

6de/5de

De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwon-do eigen te maken. 

4de/3de

Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoka.   

2de/1ste

Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige aggressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwon-do komt nu pas kijken om de hoek.  

1ste/9de

De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis. 

Bandkleuren

Het graduatiesysteem in taekwon-do volgt 10 kup graden en 9 dangraden. De kupgraden corresponderen met een bijbehorende kleur. De zwarte band wordt behaald bij 1e dan en daarna kan men doorgaan tot de 9e dan. 9 omdat dat het hoogste enkele getal is. 

Addres